Lídia Heredia entrevista Eduard Vallory a Els Matins de TV3 (19/12/18) en motiu de l’acord entre Generalitat, Entitats Municipalistes i Escola Nova 21 per a l’actualització educativa i repassa els dos anys de trajectòria del programa Escola Nova 21.

Font original: Eduard Vallory: “Això no és una moda. És una necessitat social.” http://bit.ly/ValloryMatins

Generalitat i municipis acorden que el procés d’actualització educativa impulsat per Escola Nova 21 esdevingui política pública. + info: http://bit.ly/acordEN21

Peça del Telenotícies Vespre de la Corporació Catalana de Mitjans (19/12/2019). Sobre l’acord per a l’actualització educativa entre Generalitat (Dept. Educació), Associació Catalana de Municipis, Federació de Municipis de Catalunya i Escola Nova, i sobre les residències formatives en centres de la Mostra d’Escola Nova 21.

Font original CCMA: https://t.co/eMXQjH1plL Generalitat i municipis acorden que el procés d’actualització educativa impulsat per Escola Nova 21 esdevingui política pública. + info: http://bit.ly/acordEN21

Les residències: un model formatiu per aprendre entre centres i docents. + info: http://bit.ly/noticiaresidències Peça testimonial sobre l’intercanvi entre L’Escola Els Encants de Barcelona i la ZER Conca de Barberà.

Escola Nova 21 va néixer com un programa de 3 anys amb la voluntat de un revulsiu per a l’actualització del sistema educatiu a Catalunya. D’això fa dos anys, quin éren els propòsits inicials i què s’ha assolit? Aquest mes de desembre Generalitat i municipis han arribat a un acord per fer de la transformació educativa política pública, què passarà a partir d’ara?


Peça del Telenotícies Migdia de la Corporació Catalana de Mitjans (19/12/2019). Sobre l’acord per a l’actualització educativa entre Generalitat (Dept. Educació), Associació Catalana de Municipis, Federació de Municipis de Catalunya i Escola Nova, i sobre les residències formatives en centres de la Mostra d’Escola Nova 21.

Font original CCMA: https://t.co/eMXQjH1plL

Generalitat i municipis acorden que el procés d’actualització educativa impulsat per Escola Nova 21 esdevingui política pública. + info: http://bit.ly/acordEN21

 

Durant un any i mig, es transferiran els coneixements del programa al Departament d’Educació

El procés d’actualització del sistema educatiu català ha fet un gran pas endavant: el canvi educatiu esdevé política pública a Catalunya. El Departament d’Educació de la Generalitat i les dues entitats municipalistes: l’Associació Catalana de Municipis i la Federació de Municipis de Catalunya, han acordat aquest desembre que les accions de canvi educatiu impulsades per Escola Nova 21 es liderin des del Departament, en treball conjunt amb els municipis, al llarg del pròxim any i mig.

L’acord, que es vehicularà a través de la Comissió Mixta Departament d’Educació-entitats municipalistes, senta les bases per a una acció conjunta que articuli el procés d’actualització dels centres educatius a Catalunya, sota el lideratge del Departament. Com ja passa a la ciutat de Barcelona, ara les 60 xarxes locals de transformació educativa d’Escola Nova 21 arreu del país passaran a formar part de l’acció de les administracions públiques, amb el suport de l’equip del programa.

El maig de 2016, en la presentació d’Escola Nova 21, dèiem: “Aquest programa només vol durar tres anys. Pretenem catalitzar el canvi, focalitzar-lo, i contribuir a empoderar escoles i institucions per a iniciar un camí de no retorn cap al sistema educatiu avançat que ens cal”. Ara amb aquest acord, el prop de mig miler de centres del Servei d’Educació de Catalunya que formen part d’Escola Nova 21 esdevenen l’avançada del canvi al conjunt del sistema.

L’any i mig de treball conjunt entre Departament, municipis i Escola Nova 21 servirà per a fer la transició entre l’existència del programa i les futures accions per actualitzar tot el sistema educatiu. Durant aquest temps, els processos de canvi del programa es mantindran, ara de la mà de professionals del Departament i dels municipis, per tal de transferir coneixements i procediments i validar-ne la seva utilitat i impacte.

Concretament, d’una banda, personal del Departament assumirà el mentoratge dels centres de la mostra representativa d’Escola Nova 21 i, conjuntament amb l’equip d’Escola Nova 21, testarà, supervisarà i generarà evidències dels processos de canvi i les accions de formació. D’altra banda, s’incorporarà personal de l’administració educativa a les xarxes coordinades per ajuntaments a la demarcació de Barcelona, es treballarà per implicar els municipis a les de Girona, Lleida, Terres de l’Ebre i Tarragona. I finalment, s’emprarà els criteris de la Rúbrica de Canvi com a referència d’actualització i millora del sistema.

 

El Centre per a la UNESCO de Catalunya ha traduït al català el document de la UNESCO “Education for Sustainable Development Goals: Learning Objectives” (2017): Educació per als Objectius de Desenvolupament Sostenible 

En aquesta publicació s’orienta als lectors sobre com, mitjançant l’educació, es poden assolir els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS). S’hi identifiquen objectius d’aprenentatge, s’hi suggereixen temes i activitats per a cada ODS i s’hi descriuen mètodes d’aplicació; des del disseny d’un curs específic fins a estratègies nacionals. El document pretén ser un instrument que ajudi els responsables polítics, els encarregats d’elaborar els plans d’estudis i els educadors a dissenyar estratègies, plans d’estudis i cursos per promoure l’aprenentatge per als ODS.